14 Μαΐου 2010

Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με αυτομόρφωση


87.000 υποψήφιοι για 70.000 θέσεις!
Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας 
 Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που αποτελεί το «κλειδί» για την πρόσβαση στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων, αρχίζει αύριο ο κύριος γύρος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες αναμένεται να πετύχουν την είσοδό τους οι περισσότεροι υποψήφιοι της τελευταίας δεκαετίας.

O βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, η κλιμάκωση και η ρύθμιση της βαθμολογικής βάσης εξακολουθούν να αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων και να απασχολούν όχι μόνο τους χιλιάδες υποψηφίους αλλά και την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία είναι αναγκασμένη να ισορροπήσει σ΄ ένα τεντωμένο σχοινί. Η κατάργηση της βάσης του 10 δεν θα μειώσει τον ανταγωνισμό στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, ωστόσο θα ανοίξει την είσοδο σε δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ αλλά και ορισμένων πανεπιστημιακών τμημάτων της περιφέρειας τα οποία αναμένεται να χαμηλώσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αποτελεί μάθημα- κλειδί για την πρόσβαση στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Κι αυτό καθώς έχει δύο χαρακτηριστικά: πρώτον, συγκεντρώνει πολύ μικρό αριθμό υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογίες (περίπου 1-1,5% στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 και συνολικά περίπου ένας στους πέντε γράφει πάνω από 15). Δεύτερον, γιατί είναι ένα μάθημα στο οποίο αφενός έχει τις περισσότερες αναβαθμολογήσεις (ένα στα τέσσερα γραπτά αναβαθμολογούνται) και αφετέρου ο υποψήφιος συνήθως πέφτει έξω στις βαθμολογικές του προσδοκίες.
Έντονος θα είναι ο ανταγωνισμός των φετινών υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικές θα είναι και φέτος ιδιαίτερα απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους καθώς είτε διατηρούν σταθερές τις θέσεις εισακτέων είτε έχουν μικρή μείωση (π.χ. οι Παιδαγωγικές). Ιδιαίτερη μάχη θα δοθεί για τις 1.650 θέσεις εισακτέων των παραπάνω τμημάτων που εδρεύουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να πολιορκηθούν από περίπου 9.000 υψηλόβαθμους υποψήφιους.

Περισσότεροι εισακτέοι
Η κατάργηση της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και στην πορεία δεκάδων τμημάτων ΤΕΙ που τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φυτοζωούσαν» και αντιμετώπιζαν την απειλή του «λουκέτου» λόγω των κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, φέτος, οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 15.000-20.000 περισσότεροι από πέρσι (το 2009, που ίσχυε η βάση του 10, πέτυχαν την εισαγωγή τους 68.794 υποψήφιοι και έμειναν περίπου 20.000 κενές θέσεις). Η κατάργηση της βάσης του 10 δίνει το «φιλί της ζωής» και σε δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν ακάλυπτες συνολικά 64.000 θέσεις.
Πηγή:Τα Νέα
*******
Δείτε τα θέματα εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails